27 mei 2011

Polstasje

Een "armbandtasje", vroeger heb ik er ooit ook een gehad, volledig in de vergetelheid geraakt, maar eigenlijk super handig voor de zomer als je een rokje draagt! En voor de kinderen en voor tijdens het hardlopen en tijdens het uitgaan... Een sleutel en een euro of wat, meer hoeft er niet in.

Als je een etuitje kan maken, kun je dit ook. Je kunt hem zo basic of uigebreid mogelijk maken als je wilt; gevoerd, met klitteband, met knopen etc. Versierd met stoffen bloemen (als een soort corsage), of sportief met badstof, verzin maar raak.
Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar ik deed het als volgt:

Met mijn polsomtrek koos ik voor een tasje dat uiteindelijk 22 cm zou worden. Dit had ik hiervoor nodig:
Ik naaide de omgeslagen flapjes aan weerszijde van de rits, om de rits te "verlengen" tot 24 cm.
Vervolgens naaide ik de 2 stukken stof aan weerszijde van de rits (zie onderstaande foto). Goede kant van de stof op de rits gelegd.
Ik sloeg de stof de goede kant op en naaide voor de sier nogmaals langs de rits.

Tijd voor het paspelbandje. Dat naaide ik op de goede kant van de stof, aan weerszijde van de rits.

Ik knipte alle 'overbodige' stof weg, zodat de stof en paspelband precies op elkaar vallen. (Ik had dit natuurlijk vooraf beter kunnen 'ontwerpen', maar soit... zo gaan die dingen. Het zag eruit als onderstaand.
Toen pakte ik de lange reep stof en ik naaide een rechte lijn, maar met steeklengte 4 (de grootste op mijn machine). Door aan de bovenste draad te trekken rimpelde ik de stof tot een lenget van 24cm. Deze speldde ik vervolgens vast aan de paspelband/stof. En ik stikte deze vast precies over de naad waarmee de paspel vastgenaaid is.

Tijd om het geheel op het leer te naaien. (En toen vergat ik een foto te maken, ai.) Ik spelde de stof en rits rondom vast op het leer, goede kant op goede kant. OPEN DE RITS, voor je gaat stikken.
Knip overtollig stof en leer af en knip de hoekjes schuin af.Tik nu de drukkers aan de uiteinden vast en voila, je tasje is klaar!
P.s. Dit leuke stofje komt uit een swap met deze dame. Ik stuurde haar een antiek stukje stof, in ruil voor een metertje van deze heerlijk frisse bollen-bloemen. Nogmaals dank...

5 opmerkingen:

 1. Hé, herken ik daar mijn foto bovenaan op jouw blog?
  en
  Hé, herken ik daar een lapje bolletjes ...
  Dat is snel verknipt! Ik koester het jouwe nog even.

  groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Handig! En mooi gemaakt! Ook mooie stof!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kun je gewoon door leer stikken ? Of heb je daar een speciale naald en/of garen voor nodig ? Ziet er wel een heel handig dingetje uit, ook handige voor de kids, lijkt me.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Owww leuk!!!!!
  Dit ga ik eens proberen!!!!

  BeantwoordenVerwijderen