27 februari 2011

Super simpele toilettas (tutorial)

Via tafelzeil.com bestelde ik een half metertje van dit "gecoat tafellinnen" met auto's erop.  Het was eigenlijk mijn idee om er een (je leest het goed) autostoelorganizer van te maken. Het kwam er echter niet van, hoe herkenbaar is dat?! Tafelzeil bleef tafelzeil, maar uiteindelijk werd het...

een super simpele toilettas voor de grootste piraat. Er hoeft niet heel veel in te kunnen, dus ik bedacht een snel en plat exemplaar, groot genoeg voor een paar Zwitsal-flessen, tandpasta, een tandenborstel en een kam.
Het zou ook goed dienst kunnen doen als luierzakje voor de babytas!

En hoe ik dat deed? Het echt geen ei van Columbus, maar zie, mijn eerste poging tot tutorial...
Stap 1
Knip een rechthoek. Mijn stuk stof voor het toilettasje was 25 x 50cm. Ik gebruikte een rits van 22cm. Daarnaast knipte ik een strook van 8 x 16cm voor een hengsel  (stap 5).
1Stap 2
Leg de goede zijde van de stof op de rits en stik (evt. met ritsvoetje) zo dicht mogelijk op de rits.  Ik gebruikte geen ritsvoetje, maar verschoof het ritssluitertje op het moment dat ik in de knel kwam. Sla de stof om (goede zijde weer naar boven) en maak een vouw.

2
Stap 3
Stik naast de vouw de stof nogmaals door. (De oplettende kijker ziet blauw garen op de foto, dat was niet fraai. Dus heb ik door wit vervangen.)

3Stap 4
Vouw de stof dubbel (foto 4a), met de goede zijde op de andere kant van de ritssluiting (foto 4b). Stik door vlakbij de rits. Vouw net als bij de andere zijde de stof weer terug en stik naast de vouw (foto 4c).
4a4b

4c


Stap 5
Keer het geheel binnenstebuiten.
Door het geheel in twee te vouwen, kun je beslissen op welke hoogte je rits straks komt (5a). Ik koos voor net boven het midden. Stik een zijnaad. Ik gebruikte mijn ritsvoetje weer als naadwaarde.

Eventueel kun je hier nog een 'hengsel' toevoegen om het zakje in een badkamer op te kunnen hangen. Ik knipte hiervoor een strook van 8 x 16cm en vouw hem in 4 (zie foto 5b). Stik in de lengte door (foto 5c).
Kies een plaats voor het hengsel en plaats hem zo dat je hem straks met de zijnaad meestikt.

5a


5b
 

5c
 
5d
Stap 6
Open de rits!!!
Stik de andere zijkant van de toilettas dicht en werk de zijkanten desgewenst of met biasband of, zoals ik, met een kartelschaar. Als je, net als ik, een hengsel hebt toegevoegd zal je naaimachine het dat stukje niet zo graag naaien. Je gaat dan door 6 lagen tafelzeil/toile ciree heen. Ik hielp hem een handje, door handmatig door te draaien.

Draai weer de tas weer binnenstebuiten en klaar...

6


Natuurlijk is deze toilettas ook te voeren, maar ik wilde snel, snel, snel en heb het niet gedaan. Maar dat is niet wat er gebeurde toen ik deze tutorial online wilde zetten, helaas. Pfoe...
Hopelijk hebben jullie nu wel  een nieuwe bestemming voor overbodig tafelzeil. Veel plezier!

4 opmerkingen:

  1. Ik vind het een absolute doener!! Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldig leuk tafelzeil zeg! En je toilettas is super. Bedankt voor de tutorial!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Superhandige tutorial! Heb het tasje in meisjeskleurtjes, gewoon katoenen stof gemaakt, keigoed gelukt. Een dikke merci!

    BeantwoordenVerwijderen