12 augustus 2012

En de winnaar is...

Uit 81 deelnemers koos Random.org de winnende zonnebril...

True Random Number GeneratorResult:18
En dat werd de zonnebril van deelnemer nr. 18:  Karen van de Laer.


Van harte gefeliciteerd voor jou en je bril! Mail gauw je gegevens, dan kan je bril nog deze week van haar nieuwe hoes genieten ;-)

6 augustus 2012

Tas met verstelbare hengsels, een tutorial.

Op een Engelstalige blog zag ik deze mooie tas voorbij komen, instant inspiratie dus een pin. Maar maanden gingen voorbij en er gebeurde niets mee. Tot ik er een mooi stofje voor vond...

Ik ging aan de slag met een eigen versie van een tote met "verknoopbare" hengsels. Ik veranderde de maten (want ik heb mijn tassen graag groot momenteel) en ik voegde een ritsvakje in de voering toe.
Door de hengsels aan knopen vast te maken, kun je spelen met de lengte.


Als alle knopen vastzitten draag ik hem over een schouder. 


En als ik het hengsel verplaats naar de bovenste twee knopen, kan hij schuin gedragen worden. Heel praktisch op de fiets.



Ik maakte deze tote als volgt, maar realiseer me dat er vast meerdere wegen naar Rome leiden.

Stap 1:
Ik knipte dit 2x uit de voeringstof en 2x uit de strepenstof.





Knip uit deze rechthoek 2 vierkantjes van 4 x 4 cm.





Ik knipte incl. naadwaarde en hield hiervoor 1 cm aan. Voor de hengels knipte ik 4 stroken van 8cm x 65cm (2x buitenstof, 2x voering).
Als het voor je stofpatroon niet uitmaakt kan je natuurlijk ook kiezen voor 2 lange stroken! (lees: is makkelijker)

Het ritsvakje dat ik toevoegde is optioneel en beschrijf ik niet hier, maar de mosterd kun je hier halen. 

Omdat ik 2 vrij dikke stoffen gebruikte had ik geen vlieseline nodig om te verstevigen. Als je dunne stoffen gebruikt raad ik het zeker aan.


Stap 2:
Ik naaide met overlock de 2 voering-delen op elkaar en de 2 delen van de buitenstof. Leg hierbij goede op goede kant. Uiteraard kan dit ook prima met de naaimachine. Zigzag dan de naden na het stikken.

Aan de onderkant van de voering-delen liet ik een opening van 10 cm. Hier kun je later de tas door keren.

Stap 3:
Neem de hoek waaruit je 2 kleine 4-kantjes hebt geknipt en vouw deze plat. Zo ga je de tasbodem 'diepte' geven. Naai deze openingen dicht bij alle hoekjes. Zigzag of lock om rafelen te stoppen.


Stap 4:
Stop de 2 tassen in elkaar (goede kant op goede kant) en naai de bovenkant dicht. Keer de tas nu door de opening die je liet in de ondernaad van de voering.

Stap 5:
Vouw de naad van de tas netjes om en speld de bovenkant vast. Je gaat nu vlak langs de rand 'topstitchen'.
Naai met de hand de opening onder in je voering dicht.


De basis van je tas is nu klaar, alleen de knopen aan de zijkant nog.

Stap 6:
Hengsels maken.
Goede kant naar beneden leggen, vouw en strijk de lange zijdes naar het midden. Doe dit voor alle delen.

Leg de buitenstof en de voeringstof met de gevouwen 'achterzijdes' op elkaar, speld vast. Stik op ongeveer 0.3cm van de kant rondom je zijdes op elkaar.


Werk de uiteindes af door je stof netjes naar binnen te vouwen.

Stap 7:
Hengseldelen aan elkaar bevestigen. Als je, zoals ik, voor 2 losse hengsel-delen hebt gekozen (omdat je stofpatroon daarom vroeg) moeten ze bovenaan aan elkaar bevestigd worden.  Als je je hengsel uit 2 lange repen stof kon maken sla je dit lekker over...

Ik legde hengsel-delen over elkaar stikte er een paar keer over heen en verstopte de naad onder een 'hoesje' van een reepje stof, wat ik van een rechthoek van 13 cm x 7 cm maakte. Stof vouwen en stikken vlak langs de rand, zoals bij stap 6.
Leg het reepje over de naad waar je hengsels vastzitten en naai met de hand aan de achterkant vast aan de hengsels.



Stap 8:
Knoopsgaten positioneren en stikken.
Aan iedere kant van het hengsel komen 4 knoopsgaten. De grootte en positie zijn afhankelijk je knoopsgrootte en eventueel je stofpatroon.
De onderste start bij mij op 1.5cm van de onderkant van het hengsel en is 3 cm groot. Dan 7cm hoger weer een knoopsgat etc. Herhaal aan de andere kant van je hengsel.



Stap 9:
8 knopen aanzetten en tadaaaaaa!!! Veel plezier.



 p.s. je kunt tot zondag nog meedoen aan mijn give-away!

1 augustus 2012

Sportieve worstzak

Met de Olympische spelen aan de gang sta ook ik op de 'sportieve stand'. Ik ren trouw mijn rondjes in een poging mijn conditie te verbeteren. Ik kijk, waar mogelijk, naar de sportieve prestaties van landgenoten (en probeer onze jongens ondertussen uitleggen waarom televisie kijken overdag nu ineens wel is toegestaan).
En als klap op de vuurpijl maak ik ook een sporttas voor een sportief meisje: de worstzak, alias retro duffel, maar dan deze versie met voering. Ik geef toe... echt sportief klinken die namen niet, maar het eindresultaat is het wel!



De tutorial is prima te doen, maar de laatste stap is niet mijn favoriet ;-) In deze stap moet de voering met de hand aan de rits worden genaaid.
Een volgende keer knip ik de body voor de voering uit 2 delen. Bevestig eerst beide bodies aan de rits met de machine, dan de naai ik de zijkanten aan de cirkels.  En als ik dan een keeropening aan de ondernaad van de voering laat, hoef ik alleen dat stukje met de hand te sluiten. Snapt u?