27 mei 2011

Polstasje

Een "armbandtasje", vroeger heb ik er ooit ook een gehad, volledig in de vergetelheid geraakt, maar eigenlijk super handig voor de zomer als je een rokje draagt! En voor de kinderen en voor tijdens het hardlopen en tijdens het uitgaan... Een sleutel en een euro of wat, meer hoeft er niet in.

Als je een etuitje kan maken, kun je dit ook. Je kunt hem zo basic of uigebreid mogelijk maken als je wilt; gevoerd, met klitteband, met knopen etc. Versierd met stoffen bloemen (als een soort corsage), of sportief met badstof, verzin maar raak.
Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar ik deed het als volgt:

Met mijn polsomtrek koos ik voor een tasje dat uiteindelijk 22 cm zou worden. Dit had ik hiervoor nodig:




Ik naaide de omgeslagen flapjes aan weerszijde van de rits, om de rits te "verlengen" tot 24 cm.
















Vervolgens naaide ik de 2 stukken stof aan weerszijde van de rits (zie onderstaande foto). Goede kant van de stof op de rits gelegd.
















Ik sloeg de stof de goede kant op en naaide voor de sier nogmaals langs de rits.

















Tijd voor het paspelbandje. Dat naaide ik op de goede kant van de stof, aan weerszijde van de rits.

















Ik knipte alle 'overbodige' stof weg, zodat de stof en paspelband precies op elkaar vallen. (Ik had dit natuurlijk vooraf beter kunnen 'ontwerpen', maar soit... zo gaan die dingen. Het zag eruit als onderstaand.
















Toen pakte ik de lange reep stof en ik naaide een rechte lijn, maar met steeklengte 4 (de grootste op mijn machine). Door aan de bovenste draad te trekken rimpelde ik de stof tot een lenget van 24cm. Deze speldde ik vervolgens vast aan de paspelband/stof. En ik stikte deze vast precies over de naad waarmee de paspel vastgenaaid is.

















Tijd om het geheel op het leer te naaien. (En toen vergat ik een foto te maken, ai.) Ik spelde de stof en rits rondom vast op het leer, goede kant op goede kant. OPEN DE RITS, voor je gaat stikken.
Knip overtollig stof en leer af en knip de hoekjes schuin af.















Tik nu de drukkers aan de uiteinden vast en voila, je tasje is klaar!




P.s. Dit leuke stofje komt uit een swap met deze dame. Ik stuurde haar een antiek stukje stof, in ruil voor een metertje van deze heerlijk frisse bollen-bloemen. Nogmaals dank...

24 mei 2011

Slaapzak Gnomesville

Trappelzak, zoals hier, in Michael Miller's Gnomeville.
Binnenzijde geruit katoentje en superzacht interlock in appelgroen.





















Groene knopen waren ook leuk geweest, maar ik kon niet de juiste kleur en maat vinden. Waar halen jullie knopen?
Enne... voor wie geïnteresseerd is, ik maak ze ook op bestelling.

13 mei 2011

Gun broeken een 2e ronde, weggooien is zonde!

Met 2 kleine piraten die liefst alles op hun knietjes doen, gaan de lange broeken er hier rap doorheen. Soms wel 3 broeken in 2 weken tijd.
En dan moet je wel iets, he!? Sommige broeken voldoen ook prima als bermuda, de pijpen worden daarbij afgeknipt en netjes omgezoomd. Andere broeken waren net 3 weken oud en gaan voortaan door het leven met kniestukken of applicaties om mee buiten te spelen, naar het bos te gaan, in de modder te rollen etc. En weer andere broeken... die worden opgeëist door een nichtje van 4. 

Op televisie had zij in een programma van K3 gezien dat een tas uit een broek kon worden gemaakt. En dat was voor mij geen verzoek, maar een dringende mededeling! Bovendien diende dit alles onder haar toeziend oog te gebeuren, in een half uurtje.

Gelukkig kan ik ook wat K3 kan, nou ja dit dan. 
De moraal van dit verhaal: gun broeken een 2e ronde, weggooien is zonde!

10 mei 2011

Voor u getest: Omkeerbare slofjes

Eerder maakte ik deze slofjes uit leer. Ik gebruikte daar een fijn patroon voor, maar ik vond de slofjes vrij smal uitvallen. Bovendien is deze werkwijze minder netjes voor het gebruik van stof. Leren naden rafelen immers niet.












Ik koos nu voor deze versie. Omkeerbaar en dus ook netjes afgewerkt aan de binnenkant. Naar mijn idee zijn ze echter minder makkelijk aan te trekken. Je stikt het elastiek vast en de opening voor het voetje wordt hierdoor vrij klein. Daarnaast vind ik ze weer een beetje breed.
Maar schattig zijn ze wel he!? Ik ben dol op de combi van stof en leer!
Ik speur gewoon door naar het ideale slofje. To be continued...

8 mei 2011

Clutch XXL

De knip is niet groter, maar de inhoud wel. Ik wilde er een "over the top" maken! Het werd net een geplooid jurkje (met paspel en bloem). Geinig toch? Stofrestje van de buitenkant komen bij mijn moeder vandaan, noem het vintage of retro, want dat klinkt zo lekker hip.



De postbode bracht mij gisteren een doosje uit Frankrijk. Ik was de gelukkige winnaar van de give-away van Michaja. Jippie!!! De kamer rook direct heerlijk naar zeep. Dank je nogmaals...

5 mei 2011

Tricot rok

Op het stoffenspektakel kocht ik een lap "grijs met witte stip" tricot. Gewapend met stretchnaald, machine en 4cm breed elastiek voor de band ging ik aan de slag. Aangezien ik (nog?) geen overlock heb koos ik uit de diverse stretch-steken die mijn Singer rijk is.
Het was dus een experimentje, een soort testrokje. Ik verwachtte eigenlijk een grote strijd, maar dit is het resultaat...



Mag er zijn toch? Ideaal voor speeltuin, fiets, wasmachine (niet strijken!) en stoeien met mijn mannetjes... Misschien moet ik toch maar eens gaan sparen voor een overlock.


4 mei 2011

Mijn eerste keer

Dit is mijn eerste keer... en jullie zijn deelgenoot. Nooit eerder maakte ik een rok voor mezelf, dus ook geen tricot rok.
Vorig jaar produceerde ik aan de lopende band patroonloze rokjes a la Zsazsa voor nichtjes en andere meisjes. Mijn eigen piraatjes kan ik dit natuurlijk onmogelijk aan doen.

  


 

Nu dus een rok voor mezelf... morgen het resultaat!


3 mei 2011

Sleutelhanger met leerproblemen

Ik waagde me al eerder aan leer, onder andere hier en hier. Destijds ratelde mijn Singer redelijk steady door 2 lagen leer heen. Soms moest ik handmatig doordraaien, omdat ik de motor wilde sparen, maar ik gaf hem er een 7- voor. Maar vandaag krijgt mijn machine een dikke 3, grrr!!! Pas op; ik ben een tikkie agressief...

Dit gebeurde;
Het was weer tijd voor een nieuw sleutelhanger-cadeau en ik pakte vrolijk mijn spullen, gebruikte de leernaald en paste de druk van de naaivoet aan (was een tip die ik ooit op internet vond). Het testlapje (dubbel leer) ging moeiteloos, maar iedere keer als ik de sleutelhanger wilde naaien weigerde hij. De naald ging dapper heen en weer en maakte gaatjes in mijn leer (AAAH), maar de draad maakte geen lusjes. Wat ik ook probeerde.
Een naadje van 4 cm duurde 3 kwartier en ik baalde als een stekker, to put it mildly...
De sleutelhanger is uiteindelijk wel leuk gelukt en ligt hier op de foto bovenop mijn 2e uitdaging in de mei-maand, een tricot-rokje zonder patroon en zonder overlock! Over die strijd (?) later meer..